Rijksweg 251
Petronella Bernardina Keukens, geboren te Heumen op 24 februari 1843 en aldaar overleden op 7 maart 1931. Zij trouwde te Heumen op 1 juli 1879 met de hulponderwijzer Antonius/Antoon van Heeswijk. Hij werd geboren te Boekel op 26 februari 1836 en overleed aldaar op 2 juni 1881. Vier maanden na zijn overlijden werd dochter Antonia Johanna Maria van Heeswijk te Boekel op 15 oktober 1881 geboren.
Weduwe A van Heeswijk [Petronella Bernardina Keukens] keerde met dochtertje Antonia terug naar Heumen en ze namen hun intrek in het huis waar later dokter Gerritsen kwam te wonen; nu parkeerterrein van Van de Valk. Daar woonden namelijk de broer en twee zussen van Petronella. Adres Heumen 15.
Antonia Johanna Maria van Heeswijk liet in 1919 op C510 een huis bouwen.
Haar moeder, de weduwe A. van Heeswijk plaatste de eerste steen. Adres Heumen 17. Tonia was kantoorhoudster van het hulp telegraaf- en hulp telefoonkantoor te Heumen en had met ingang van 1 januari 1916 haar ontslag ingediend.
Antonia Johanna Maria van Heeswijk trouwde te Heumen op 22 mei 1923 met Petrus Gerardus Gremmen, telegrafist wonende te Mook. Hij werd geboren te Boxmeer op 11 februari 1897.
Op 16 januari 1928 werd door P.G. Gremmen een vergunning aangevraagd ‘tot oprichting van een machinale graanmalerij gedreven door een benzinemotor van 12 PK’ op het perceel kadastraal bekend sectie C nummer 880 gelegen aan de Rijksweg Nijmegen – Venlo, wijk A nummer 17. Aan het bestaande huis wil hij een pakhuis (bergplaats en werkruimte) bouwen. De heer Gremmen ontvangt de toestemming omdat niemand bezwaar heeft aangetekend mits de inrichting en de in werking stelling daarvan voor 1 mei 1928 geschiedt.
De Tijd, 27 maart 1929:
Te Heumen bij Nijmegen is afgebrand de stoommaalderij van P. Gremmen. Het hulppostkantoor, dat aan de maalderij grensde, bleef gespaard. De oorzaak van de brand was het vlammen van de motor. Verzekering dekt de schade.
Nieuwe Venlosche courant, 3 april 1929:
Stoommaalderij afgebrand. Door onbekende oorzaak is de stoommaalderij van de Heer Gremmen Heumen geheel in as gelegd. De belendende percelen bleven gelukkig voor het vuur, dat zich moeilijk liet blussen, gespaard.
Het graanmalen werd kennelijk niet zo’n succes want daarna vraagt de heer Gremmen toestemming voor het oprichten van een was- en strijkinrichting op deze plaats. En op 22 februari 1930 werd de aanvraag voor de uitbreiding van zijn was en strijkinrichting voor het plaatsen van een stoomketel, stoommachine, centrifuge, stoommangel door de gemeenteraad van Heumen goedgekeurd.

In de Nederlandsche Staatscourant van 21 februari 1931 komen we het volgende bericht tegen:
Bij vonnis der arrondissementsrechtbank te Arnhem van 11 december 1930 zijn Antonia Johanna Maria van Heeswijk, kantoorhoudster bij de posterijen, wonende te Heumen en Petrus Gerardus Gremmen, zonder beroep, wonende te Heumen, op 22 mei 1923 te Heumen gehuwd, gescheiden verklaard van tafel en bed, met alle gevolgen van dien.
Nijmegen, 14 februari 1931
Hetgeen certificeert
De procureur van Eischeres
Mr. J.F. van den Broek

Bernardus Gerardus Marie ten Bärge, geboren op 29 augustus 1910 en overleden op 20 april 1985. Hij trouwde met Maria Donata van den Berg. Zij werd geboren op 14 augustus 1912 en overleed op 9 december 2004.
Het echtpaar Ten Bärge woonde in Nijmegen aan de Oude Molenweg en had daar in hun huis een wasserij en strijkerij. In augustus 1939 huurde het echtpaar van Tonia van Heeswijk de wasserij in Heumen aan de Rijksweg. Het bleek een succes en daarom kochten ze in 1942 dit bedrijf. Aanvankelijk verzorgden ze vooral de was van particulieren en later kwam daar de was van hotels bij. Het bedrijf kreeg de naam De Heumense Molen.
Een chauffeur haalde de was op en bracht het schoon en gestreken weer terug.
Tijdens de oorlog moest vader Ten Bärge soms enkele dagen in de bossen onderduiken om tijdens een razzia niet gevonden te worden; hij zou dan naar Duitsland gestuurd worden om daar te werken.
Ben en zijn vrouw Rieky vertellen de volgende gebeurtenis:
Tijdens de bevrijdingstijden verzorgden de ouders de was van Amerikanen en Canadezen. In huis was onder andere soldaat Frank ondergebracht. Dat was niets bijzonders want bijna iedereen had soldaten in huis. Zo kon het bijvoorbeeld ook gebeuren dat als er weer een groep soldaten van het front terugkwam en ze erg moe waren, dat de dochters Ten Barge, die boven sliepen, hun kamers vrij moesten maken voor de soldaten. Degenen die daar geen plaats meer konden vinden sliepen op de trap. Ook stond er een tank achter ons huis.
Voor soldaat Frank had moeder, die heel mooi kon handwerken, een zakdoekje geborduurd. Daar kwamen we jaren later pas op de volgende manier achter. Zijn dochter die nu in Frankrijk woont, moest na het overlijden van vader Frank zijn huis leegmaken. Ze kwam daar een bruin envelopje tegen waar een geborduurd zakdoekje in zat. Achter op de envelop stond ons adres. Vader had het al die tijd bewaard en de dochter kwam ons in de Molenhoek opzoeken. Ik krijg er nog kippenvel van als ik er aan denk.

De Heumense Molen is niet de grootste wasserij in de regio maar hier staan perfectie en zorgvuldigheid hoog in het vaandel. Al het wasgoed wordt per klant bij elkaar gehouden, geteld bij binnenkomst, genummerd en ook weer geteld als het goed gewassen en gestreken is. Dit alles om te zorgen dat niets achterblijft.

Het wassen, centrifugeren en aandrogen vindt plaats in machines. De wasmachine kan bijvoorbeeld 150 kilo was aan.
Het is hard werken en tijdrovend. Wat dacht je bijvoorbeeld van een overhemd strijken. Eerst de boord, daarna de manchetten, de mouwen en dan de rest. En in de zomer was het er altijd erg warm. Vakantie kende men eigenlijk niet want de was van mensen ging altijd door. Met feestdagen moest er vaak daarna tot ’s avonds laat doorgewerkt worden om alles toch op tijd klaar te krijgen.


Toen zoon Ben en zijn vrouw Rieky de zaak overnamen hadden zij vooral verzorgingshuizen in hun klantenbestand. Zij verpakten alles dan per kamer met het kamernummer. De kamers bleven altijd dezelfde; de ‘bewoners’ ervan kon nog wel eens wisselen.
Op 1 april 2002 is men met het bedrijf gestopt.