Voormalige fabriek aan de Oude Bovensteweg

Marinus Josephus Carolus van der Heijden heeft in 1917 een groente- en vruchtendrogerij laten bouwen in Mook (Molenhoek) en Jozef Beckers werd daar de opzichter.

Op 15 mei 1919 dient Marinus Josephus Carolus van der Heijden, koopman/industrieel, een aanvraag in voor het oprichten van een gebouw dat bestemd is voor woonhuis. Met de uitvoering van genoemd bouwwerk zal zijn belast C.J. Frans van der Heijden, van beroep architect, wonende te Vught. Op 4 juli 1919 volgt de toestemming.
Tegelijkertijd dient Jozef Beckers een aanvraag in voor de bouw van het huis ernaast, hij krijgt ook op 4 juli 1919 toestemming en hij  heeft dezelfde architect.
Op 12 april 1920 verlaat het echtpaar van der Heijden Molenhoek om zich in Vught te gaan vestigen.

Franz Spiegel, geboren te Lippstadt (Pruisen) op 6 juli 1884, directeur van de chemische fabriek. Hij komt met zijn vrouw en kinderen op 6 april 1920 vanuit Vught naar Molenhoek.

Zaterdagnacht en zondag, 6 november 1921, heeft een noordwesterstorm gewoed, die in de namiddaguren de kracht van een orkaan had, terwijl hij gepaard ging met slagregens.
Van de chemische fabriek ‘Thermos’, nabij het station Mook, is bijna het gehele dak afgewaaid.
Gelezen in De Gelderlander, 7 november 1921.

April 1923:

 

De volgende eigenaar Joannes Albertinus Josephus Prinsen komt naar Molenhoek.

In oktober 1926 wordt de zaak van J.M.J. Prinsen verplaatst naar Best.

Het fabrieksgebouw wordt in september 1926 publiekelijk verkocht, evenals het landhuis aan de Stationsstraat.

In het gebouw wordt een wasserij gevestigd.

In april 1928 komen hier wonen Eduard Maria Joseph Engbers, geboren te Oldenzaal op 23 maart 1889. Beroep ondernemer eener wasscherij en zijn vrouw Bernardina Hendrika Daggers, geboren te Veendam op 16 april 1881. Op 24 februari 1930 vertrekt dit echtpaar naar Nijmegen.

Johannes Bernardus Vonk, geboren te Wageningen op 30 december 1901, komt op 2 augustus 1929 vanuit Wageningen. Beroep wasindustrieel. Hij trouwde op 27 februari 1930 met Grada Maria Petronella Liesker. Zij werd geboren te Dieren op 18 juni 1903en komt op 27 februari 1930 vanuit Wageningen naar Molenhoek. Dit echtpaar vertrekt op 30 december 1930 naar Ravenstein.

Johan Nicolaas Preller, zijn vrouw en dochter komen in 1932 aan de Rijksweg wonen. Hij was de eigenaar van de stoomwasserij geworden. J. Preller, bleker, gaat in januari 1933 van de Burgh v.d. Berghstraat naar Mook A 214 (de fabriek).

 

 

 

 

 

 

 

De volgende eigenaars worden de gebroeders Oldenhof.

Op 14 augustus 1956 kwam bij de gemeente Mook en Middelaar een verzoek binnen van de heer B.J. Oldenhof, Oude Bovensteweg 3, om vergunning ingevolge de hinderwet tot het oprichten van een stoomwasserij en strijkerij, chemische wasserij en champignonkwekerij op perceel Oude Bovenste weg 3-5, sectie A 2406.

Overwegende dat ten aanzien van een champignonkwekerij geen vergunning ingevolge de hinderwet vereist is en dat tegen het verlenen van de gevraagde vergunning geen bezwaren zijn ingebracht, wordt besloten de vergunning te verlenen.

In 1969 kwam deze wasserij wel erg dicht bij een nieuwe woonwijk te liggen. De mensen in de nieuwbouw klagen erg over roet dat uit de schoorsteen van de daar gelegen wasserij komt.

In de raadsvergadering van 7 januari 1970 attendeert de heer Van Bergen op de hopeloze situatie rond wasserij Oldenhof. Hij zit er al jaren met zijn bedrijf maar nu is de uitbreiding er rond omheen gegroeid, waaraan hij geen debet heeft. Toch is er nu een onhoudbare toestand voor dit bedrijf ontstaan.

Oldenhof verkoopt tenslotte de zaak en de koper zal de opstal slopen. Er moet wel een regeling getroffen worden zodat Oldenhof een tegemoetkoming van de gemeente krijgt in verband met beëindiging van het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *