Winkelcentrum Molenhoek

Terrein voordat het winkelcentrum er kwam. 

Buurtwinkelcentrum
In de vergadering van de gemeenteraad van 5 juni 1974 wordt gesproken over de haalbaarheid van een winkelcentrum in Molenhoek. In de krant was een artikel verschenen waarin geconcludeerd werd dat een buurtwinkelcentrum met een verzorgingsgebied van minder dan 800 à 1500 woningen, respectievelijk 2500 à 5000 consumenten niet haalbaar is. In augustus 1970 stelde het rapport van Ruyters en Hagens vast dat de Molenhoek in 1980 ongeveer 1000 woningen, dus ongeveer 3500 inwoners zou tellen. De heer Rikken vroeg zich daarom af of het niet voorbarig was om nu al met een winkelcentrum te starten. De voorzitter zegt dat burgemeester en wethouders van mening zijn dat het winkelcentrum in Molenhoek zo spoedig mogelijk gerealiseerd moet worden. In het winkelcentrum zullen zich vestigen: een vervangende Molenhoekse kruidenierszaak, de Rabobank en drie dagwinkels.

Op 7 oktober 1974 werd de bouwvergunning voor een winkelcentrum in Molenhoek goedgekeurd.

De Gelderlander, 4 november 1985:
Uitbreiding Winkelcentrum
“Er is door burgemeester en wethouders een voorbereidingsbesluit genomen over de uitbreiding van het winkelcentrum. Er zouden 7 winkeleenheden bij moeten komen met daarboven 6 woningen. De onderhandelingen over de verkoop zijn al in volle gang. Het is de bedoeling dat begin volgend jaar begonnen wordt met de bouw.”

De Mooker, dinsdag 14 oktober 1986:
Zondag opent het nieuwe winkelcentrum Molenhoek. Het aantal winkels in het centrum is verdubbeld, de parkeervoorziening is uitgebreid en de heidetuin heeft plaatsgemaakt voor een sfeervol plein.

Het winkelcentrum moet zijn aantrekkelijkheid hebben van een gevarieerd aanbod. Naast de drogisterij van Ans van de Bergh zijn er nog een aantal speciaalzaken vertegenwoordigd waar men terecht kan voor de eerste levensbehoeften. De bakkerszaak van Ton van de Bergh, de Elstar: een speciaalzaak van de familie Van Megen voor groente en fruit en een slagerij gerund door John en Rika Scholte. Een kapsalon en modezaak De Mode Hoek van Henny van de Bergh vallen eigenlijk buiten dit rijtje maar verhogen door hun aanwezigheid zeker de aantrekkingskracht van het winkelcentrum. De chinees, bank, supermarkt en cafetaria waren reeds vertegenwoordigd in het winkelcentrum.

Molenhoek kent nog meer ondernemers. De familie Rikken en de firma Peters zijn vertegenwoordigd op een steenworp afstand van het nieuwe centrum. In de Stationsstraat wordt door Jac Rikken de Bloemhove gerund. Peters heeft zich gespecialiseerd in lastechnieken en zit dertien jaar in Molenhoek.

Peters over het winkelcentrum: “De uitbreiding van het winkelcentrum is een flinke vooruitgang voor Molenhoek. Molenhoek gaat zich steeds meer presenteren als een zelfstandige eenheid los van Mook. In het verleden hebben we er eigenlijk altijd maar een beetje aangehangen. Je ziet ook dat Molenhoek van alle kanten begint te groeien. Ik ben ervan overtuigd dat Molenhoek een gebied is geworden waarin een winkelcentrum levensvatbaarheid heeft. Ik kan het alleen maar toejuichen dat dit door particulier initiatief van de grond is gekomen.”
Jac Rikken van de Bloemhove, een zaak gespecialiseerd in bloemen en planten en al sinds mensenheugenis gevestigd in Molenhoek is wat sceptischer.

In de jaren 2005-2006 werd er grondig gerenoveerd en werden er nieuwe winkels bijgebouwd met daarboven een 15-tal appartementen.

 

Gelezen in de Gelderlander, 18 april 2018:
Winkelcentrum Molenhoek vreest te veel van hetzelfde
MOLENHOEK – De slager en de groenteboer zijn verdwenen, maar winkelcentrum Molenhoek telt nu wel drie restaurants en mogelijk een derde kapsalon. Het winkelcentrum wordt zo te veel van hetzelfde, zegt de winkeliersvereniging. De gemeente Mook en Middelaar wil wel helpen, maar kan niets doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *