Artikelen

Champignonkwekerijen

In het tijdschrift De champignoncultuur uit 1983 lezen we: “… Mook, de gemeente die wel de bakermat van de moderne Nederlandse champignonteelt wordt genoemd ….”

Sjeng Christiaens las in januari 1947 een artikel in Boer en Tuinder dat hem zeer interesseerde. Het droeg als kop: Champignonkwekerij te Oosthuizen.
De Nederlandse Spoorwegen had in de crisisjaren het stationnetje van Oosthuizen, niet ver van Purmerend, gesloten. Dat lege stationsgebouw en een loods ernaast werden de (meer…)

Straatnamen in Molenhoek

Stationsstraat
Deze straat heeft eerder de volgende namen gehad:
Keizersweg; De weg van Heumen naar Groesbeek; Heumenschelaan.

Arnhemsche Courant, 9 juli 1870

In de raadsvergadering van 13 augustus 1870 te Groesbeek werd besloten een voorstel te doen om het onderhoud van de Keizersweg voor de helft ten laste van de gemeente Groesbeek te nemen, terwijl de andere helft door het gemeentebestuur van Heumen zoude onderhouden worden.
Gemeentebestuur van Mook vond deze weg (meer…)

C39. Nu Rijksweg 234

Aegidius / Gielis Gielens / Gielissen , gedoopt te Heumen op 16 mei 1804 als zoon van Henricus Gielens en Ida Aarts en aldaar overleden op 3 september 1877. Hij trouwde te Heumen op 6 juni 1828 met Johanna / Anna Weijers. Zij werd gedoopt te Asperden (D) op 20 november 1798 als dochter van Joseph Weijers en Elisabeth Basten en overleed te Heumen op 26 april 1865. Kinderen van dit (meer…)

C371 Nu Rijksweg 270

Jacobus Peters, geboren te Middelaar op 29 september 1829 en overleden te Heumen op 29 november 1898. Hij trouwde te Heumen op 30 september 1859 met Erke Hendriks. Zij werd geboren te Heumen op 25 februari 1825 en overleed aldaar op 24 februari 1901. Kinderen van dit echtpaar:

  1. Levenloos geboren kind Peters, Heumen 14 augustus 1860.
  2. Antoon Helenus Peters, geboren te Heumen op 6 maart 1862 en overleden te Grave op (meer…)

Van Tuinfeest naar Molenhoekdag

Eind jaren zestig kwamen veel jonge gezinnen naar Molenhoek. Hier werd immers volop gebouwd in een landelijke omgeving en toch op een steenworp afstand van Nijmegen. Om het gemeenschapsleven van de grond te krijgen kwam een groepje mensen met dat ideaal bij elkaar. Mede door Piet Thijssen werd toen ‘Leefbelangen Molenhoek’ opgericht. Om de saamhorigheid onder de bevolking te bevorderen ging ‘Leefbelangen’ elke laatste weekend van de vakantie een groot tuinfeest (meer…)

Passionistenklooster in Molenhoek

De stichter van de Congregatie van de Passionisten was de heilige Paulus van het Kruis (de Italiaan Paolo Danei die op 3 januari 1694 werd geboren). Naar eigen zeggen zou hij een verschijning hebben gehad van de Heilige Maagd Maria. Gekleed in een zwart habijt zou ze hem hebben opgedragen een gemeenschap te stichten die permanent rouwt om de dood van haar Kind.

Vroeger was de officiële naam van de Passionisten: Congregatie (meer…)

Jeugdherinneringen van Jos van Haren

Jan van Haren was van december 1927 tot augustus 1945 brugwachter in Heumen.
Van zoon Jos van Haren ontvingen we het volgende:

Jeugdherinneringen van Jos van Haren

“Het sluisterrein in Heumen was voor kinderen een koninkrijkje om er te spelen. Rovertje spelen in de dennenbosjes, voetballen, roeien, vissen, zwemmen, noem maar op; er was ruimte genoeg. Ook de langsvarende scheepvaart door de sluis had veel aandacht.
Eind jaren dertig begon in Nederland de algehele (meer…)

Stationschef Stuart

Frans Stuart werkte bij het spoor in Bosch en Duin, maar na zijn huwelijk met Gerrie Thijsse Klasen verhuisde het echtpaar naar Molenhoek. Na aanvankelijk enkele jaren vooraan in de Stationsstraat gewoond te hebben naast familie Van Aernsbergen, verhuisde het gezin naar een huis dichter bij het station, naar A 207a (nu Stationsstraat 73). Op het station zelf woonden toen Sjaak en Anna Wolters.

Stationsstraat A207a.

Frans Stuart, geboren (meer…)

Rijksweg 15

Op de plaats aan de Rijksweg waar nu een appartementencomplex staat, stond aanvankelijk een boerderij. Deze boerderij heeft door de jaren heen verschillende  adressen en vele bewoners gehad. Het laatste adres was Rijksweg 15. Het is nu het adres van een van de appartementen.

Huis kadastraal A256 eigenaar Jan van Bergen. Kadaster kaart 1815-1832.

Volkstelling 1801
Jean van Bergen vestigde zich hier op 11 januari 1795 met zijn echtgenote Marie (meer…)

De Gemmakapel in de kerk van Molenhoek

Gemma werd geboren op 12 maart 1878 in Camigliano, een eenvoudig plattelandsdorpje nabij Lucca in de Italiaanse landstreek Toscane. Het gezin telde zeven kinderen, waarvan Gemma de vierde dus ‘de middelste’ was. In dit geval liep dus ook de deugd in het midden. Sterk en gezond was het gezin niet, noch de moeder, noch de kinderen en dit was eigenlijk de aanleiding tot het vertrek naar het plaatsje Lucca, waar men (meer…)