Artikelen

Missiezusters Passionistinnen van de H. Gemma

Missiezusters Passionistinnen van de H. Gemma

In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog kregen de plannen van de paters Passionisten voor een missie in Borneo vaste vorm en dus ging men op zoek naar zusters die hen daar konden ondersteunen. Dat viel niet mee en van een oude missiebisschop kregen de paters de raad: “Als jullie zusters in Borneo willen hebben, sticht dan een eigen congregatie want anders krijg je er (meer…)

Rijksweg 251

Rijksweg 251

Petronella Bernardina Keukens, geboren te Heumen op 24 februari 1843 en aldaar overleden op 7 maart 1931. Zij trouwde te Heumen op 1 juli 1879 met de hulponderwijzer Antonius/Antoon van Heeswijk. Hij werd geboren te Boekel op 26 februari 1836 en overleed aldaar op 2 juni 1881. Vier maanden na zijn overlijden werd dochter Antonia Johanna Maria van Heeswijk te Boekel op 15 oktober 1881 geboren.

Weduwe A van Heeswijk [Petronella (meer…)

Winkeltjes en bedrijfjes aan de Stationsstraat

Winkeltjes en bedrijfjes aan de Stationsstraat

Voordat het winkelcentrum in Molenhoek gebouwd werd, waren er in de loop van de twintigste eeuw verschillende ‘winkeltjes’ aan de Stationsstraat.

Vanaf de Rijksweg komen we aan de linkerkant eerst Frans en Mina Meijers tegen. Stationsstraat 5. Hij ging met de transportfiets met zuivelproducten rond en later verruilde hij de fiets voor een kar met paard. Bij hen thuis kon je kaas kopen. Het was geen echte (meer…)

Bijenstal

Een bijenstal

Een bijenstal of bijenhal is een plaats waar een imker een aantal bijenkorven of –kasten heeft staan, meestal beschut door een wal en/of afdak en omgeven door voor de bijen aantrekkelijke beplanting. Bijen houdt men voor de productie van honing en was en voor de bestuiving van onder andere fruitbomen. In Molenhoek stonden heel veel fruitbomen. Bovendien waren er heidevelden, ook in de directe omgeving, aanwezig.
Veelal hadden gebieden in de (meer…)

Van parochiehuis naar ‘de Wieken’.

Van parochiehuis naar ‘de Wieken’.

Jeugdhuis
In 1959 staat de bouw van een jeugdhuis hoog op het verlanglijstje van pater Martinus Zwanenburg. Op 8 januari 1959 gaan Vincent Reijs, Piet Weeren en pater Martinus een kijkje nemen in de Noordoostpolder. Architect van Bergen uit Mook had een advertentie in Bouwbelangen gelezen waarin een barak voor 4200 gulden werd aangeboden. Nieuwbouw zou 10.000 gulden gaan kosten en dat was te veel. Piet Weeren (meer…)

Roosenboom

Roosenboom
Rijksweg Mook

Petrus Johannes (Piet) Roosenboom, geboren te Gennep op 29 augustus 1889 en overleden te Mook op 22 april 1958. Beroep pensionhouder. Hij trouwde te Grave op 13 september 1916 met Christina Maria Wilhelmina de Gier. Zij werd geboren te Grave op 28 januari 1886 en overleed te Mook op 23 juni 1942. Kinderen:

  1. Henrica Elisabeth (Betsie), geboren Gennep op 25 juli 1917.
  2. Tonnie, geboren op 4 januari 1919.
  3. Wim, geboren (meer…)

De spoorbrug Mook – Katwijk

De spoorbrug Mook – Katwijk

Venloosch Weekblad, 27 mei 1876:
“Naar aanleiding van de geplaatste bakens voor de spoorweglijn Nijmegen – Venlo, waaruit blijkt dat de overbrugging van de Maas aan het Katwijkse veer zal plaats hebben, heeft het gemeentebestuur zich tot de minister van Binnenlandse Zaken gewend met verzoek te bevorderen die overbrugging iets noordelijker bij het vroegere Spijkerse veer te doen geschieden, ongeveer op de grens van Mook en Heumen. (meer…)

De voormalige fabriek naast de spoorbrug.

De voormalige fabriek naast de spoorbrug.

Op 29 juli 1947 diende Joh. Polkamp, handelend onder de naam Polkamp’s ververij en chemische wasserij, een verzoek in om vergunning te verkrijgen tot het oprichten van een door elektriciteit gedreven ververij en chemische wasserij op perceel Rijksweg A179 te Mook. Dit perceel ligt naast de spoorbrug.
Op de zitting van 16 augustus 1947 werden geen bezwaren ingediend. Dus werd op de vergadering van de gemeenteraad (meer…)

Begijnenhof

Begijnenhof
Rijksweg 206.

Petrus Theodorus Weeren dient op 18 november 1926 een verzoek in bij B en W Mook en Middelaar voor de vergunning voor een café, winkel en woonhuis. Weeren was metselaar van beroep. Bij het café, dat in het begin Begijnenhof heette, is tijdelijk ook een speeltuin geweest.

Tijdens de kermisdagen stond hier altijd een snoepkraampje waar je ‘geluk toffees’ kon kopen.

In een ruimte achter het café van Weeren werd door toneelvereniging (meer…)

De tijdelijke Amerikaanse begraafplaats

Op 20 september 1944 werd bepaald dat de Divisie Begraafplaats gevestigd zou worden langs de Rijksweg Nijmegen-Mook achter de brouwerij van Van de Broek.

De Gelderlander, 13 april 1946:

Amerikaanse begraafplaats Molenhoek
Zij bereidden de weg tot de bevrijding
“Het was een prachtige dag, die 17e september 1944, toen duizenden Amerikaanse parachutisten in de omgeving van Nijmegen afsprongen en daarmee de weg bereidden voor de bevrijding van ons geknechte Nederland. We meenden ons reeds bevrijd (meer…)