Artikelen

Oscar Goedhart

Op 13 januari 2021 overleed te Molenhoek beeldend kunstennar Oscar Willem Maria Goedhart, echtgenoot van Marijke Hankel.

Oscar Goedhart werd in 1938 op Ambon geboren. Hij was vernoemd naar zijn stiefopa Oscar Leeuw, een van de belangrijkste architecten die Nijmegen heeft gekend. In Molenhoek is Oscar Leeuw samen met zijn broer Henri vooral bekend om de bouw van het Jachtslot (Het was een opdracht van Jan Jacob Luden).

Oscar Goedhart studeerde aan de  (meer…)

Kadastraal nummer A954 huisnummer 21

(Rijksweg A18, A186) 

Op 3 mei 1839 kocht Paul Emmers het huis van Johannes Albers van der Linden.

Paul Emmers, gedoopt te Beugen op 20 november 1801 en overleden te Heumen op 15 september 1863. Hij trouwde te Vierlingsbeek op 29 maart 1832 met Hermina/Willemina van der Staaij. Zij werd geboren te Vierlingsbeek en gedoopt te Sambeek op 22 februari 1800 en overleed te Heumen op 26 juni 1857. Kinderen van dit echtpaar:

    (meer…)

Het cafeetje van Jacob Beers

Aangezien Molenhoek in het bezit was van een station, een klooster en in de buurt een pensionaat kwamen er nogal eens mensen ‘over de vloer’ die na een reis of het wachten op de trein graag even een drankje nuttigden. En niet te vergeten de fabriekjes waar toch diverse mensen werkzaam waren.
Zo kwamen we dan bijvoorbeeld ook op de Parallelweg (nu Lindenlaan) ter hoogte van de spoorwegovergang het cafeetje van Jacob (meer…)

Heumen 10 mei 1940

Zeventien Nederlandse militairen sneuvelden bij Heumen op 10 mei 1940

Uit Trouw, 4 juni 1947

Gelezen in Overijsselsch dagblad van 4 juni 1947
Generaal Reijnders doet onthullingen….
Onthulling monument Heumen
Aan de brug over het Maas-Waalkanaal bij Heumen, op de plaats waar op 10 mei 1940 door de grenstroepen zware gevechten geleverd zijn, werd een monument onthuld ter gedachtenis van de gevallenen van het eerste grensbataljon van 26 R.I.
Generaal Reijnders wees er vervolgens op hoe (meer…)

C611 aan de Rijksweg huisnummer 235

Peter Peeters/Peters, geboren te Hatert op 10 februari 1852 als zoon van Gradus Peters en Johanna van Lendt en overleden te Dieren (Rheden) op 27 maart 1920. Hij trouwde te Heumen op 27 april 1877 met Theodora Janssen Groesbeek. Zij werd geboren te Heumen op 11 december 1850 als dochter van Johannes Janssen Groesbeek en Elisabeth Thijssen en overleed te Ellecom (Rheden) op 16 februari 1888. Kinderen van dit echtpaar:

  1. Elisabeth (meer…)

Marie Cornelissen-Kersten

Marie Kersten is geboren te Groesbeek op 3 juni 1909 als dochter van Derk Kersten (d’n Rooie Derk) en Bertha Gerrits en overleed op 12 maart 2001, begraven te Molenhoek. Marie trouwde in 1940 met Gerrit Cornelissen. Hij werd geboren te Weurt op 4 februari 1918. Beroep voorman bij E.W. Smit. Dit echtpaar kreeg 5 kinderen: Ria, Thea, Derk, Theo en Joop.

Gerrit Cornelissen en Marie Kersten

De familie (meer…)

Landhuishoudelijk onderwijs

Het onderwijs aan de landbouwscholen werd in de 19e eeuw als wetenschappelijk gekwalificeerd, maar was dit allerminst.

Op 1 maart 1842 opende E.C. Enklaar, kandidaat in de letteren, de landbouwschool met internaat ‘Tandem’ (= Eindelijk! ) te Zalk, die evenals het door hem in 1837 opgerichte landbouwtijdschrift De vriend van den landman, in eerste instantie bedoeld was om in zijn levensonderhoud te voorzien. Het onderwijs was zowel theoretisch als praktisch. Bij gebrek (meer…)

Rectoraat Molenhoek

In 1958 werd de Molenhoek een rectoraat: Rectoraat is in de R.K. kerk de benaming van een gemeenschap, die geen zelfstandige parochiekerk is, maar een hulpkerk. De priester die met de leiding van zo’n hulpkerk belast is, wordt rector genoemd.
De zielzorg kwam volledig in handen van de Passionisten.

Op 20 mei 1958 schreef bisschop Mgr. Hanssen de volgende brief: “Met ingang van heden richten wij een nieuw rectoraat op dat de titel (meer…)

Het kerkhof in Molenhoek

Op Pinksteren, 25 mei 1958, werd vanaf de kansel de brief van Mgr. A. Hanssen voorgelezen waarin medegedeeld werd dat het rectoraat Molenhoek officieel werd opgericht.
Het eerste waar de toenmalige kerkbestuursleden mee te maken kregen was het volgende aanbod:
De heer Kloppenburg, Stationsstraat 38, bood in 1958 het kerkbestuur van het rectoraat een perceel grond te koop aan, namelijk de tuin achter villa ‘Rozenhof’. Omdat men nog niet over een eigen parochiekerkhof (meer…)

Albert Arens

De Kruiswegstaties in de kerk van Molenhoek 

Al sinds de 15e eeuw wordt het lijden van Jezus Christus uitgebeeld, eerst in 7 en later in 14 staties. De oorsprong daarvan lag in het gebruik om tijdens pelgrimstochten in het Heilig Land de verschillende staties van het lijden achtereen te bezoeken. Dit leidde tot de wens om dit ook ver van Jeruzalem te beleven. Dit is nu dus mogelijk in de plaatselijke kruisweg.

De (meer…)