Hoek Stationsstraat-Middelweg.

A 26a – A 200
Stationsstraat
Hoek Stationsstraat-Middelweg.

Peter Johannes Janssen Groesbeek, geboren te Heumen op 28 juni 1860 en overleden te Mook op 2 april 1931. Hij trouwde te Groesbeek op 22 mei 1885 met Maria Cillessen. Zij werd geboren te Groesbeek op 21 juli 1859 en overleed te Mook op 27 augustus 1943. Kinderen van dit echtpaar:

 1. Theodora Maria, geboren te Heumen op 19 april 1886 en overleden te Nijmegen op 6 oktober 1947.
 2. Alberdina, geboren te Heumen op 21 december 1887.
 3. Gerardus Johannes, geboren te Heumen op 1 oktober 1889.
 4. Gerardus Theodorus (Thei), geboren te Heumen op 27 september 1891 en overleden te Nijmegen op 26 november 1966.
 5. Maria, geboren te Heumen op 25 januari 1894.
 6. Anna, geboren te Heumen op 22 februari 1896 en overleden te Nijmegen op 5 juni 1922.
 7. Wilhelmina, geboren te Heumen op 1 juni 1898 en overleden te Tilburg. Zij trouwde te Mook op 6 mei 1921 met Theodorus Smits en hertrouwde te Mook op 9 april 1925 met Petrus Franciscus van Rijswijk.
 8. Petrus Johannes, geboren te Heumen op 12 mei 1903.

Peter Janssen-Groesbeek en Maria Cillessen runden aanvankelijk een boerderijtje met café aan de Rijksweg te Heumen.

Ze kochten omstreeks 1905 een stuk grond aan de Stationsstraat van Jacobus Kleve en bouwden daar een boerderijtje annex cafeetje op. In juni 1906 verlaten ze Heumen om hun intrek in Mook aan de Stationsstraat hoek Middelweg te nemen.

V.l.n.r.: Mina, de hond Filax, Piet, Peter Johannes Janssen Groesbeek, Maria Janssen Groesbeek-Cillessen en Grad.
    Peter Johannes Janssen Groesbeek en Maria Janssen Groesbeek-Cillessen

Op 9 april 1925 dient Petrus Johannes Janssen Groesbeek bij B en W een verzoek in om het verlof voor verkoop van sterke drank in te trekken omdat hij een huisje naast de café-boerderij gebouwd had en het bedrijf over deed aan zijn zoon Thei.

Gerardus Theodorus (Thei) Janssen Groesbeek, geboren te Heumen op 29 september 1891 als zoon van Peter Johannes Janssen Groesbeek en Maria Cillessen en overleden op 26 november 1966. Hij trouwde te Mook op 30 april 1925 met Theodora Maria Derks. Zij werd geboren te Groesbeek op 17 januari 1895 en overleed op 12 maart 1946. Kinderen van dit echtpaar: Mies, Stien en Jan.

Thei Janssen Groesbeek werd op 1 juli 1923 als kantonnier benoemd, hij volgde J. Arts op Het werk hield onder andere in: het onderhouden van de grindwegen, sneeuwruimen, zand strooien en snoeiwerk van bomen en struiken langs gemeentewegen.
Vanwege zijn werkzaamheden, na zijn trouwen, op de boerderij en het café werd zijn baan als kantonnier op zijn verzoek gehalveerd.

In mei 1935 mocht dochter Mies Janssen Groesbeek ter ere van het bezoek van bisschop Lemmens, die de pas gebouwde kerk in Molenhoek kwam consacreren, een welkomstgedicht opzeggen.
“De vlaggen wapperen hier in het rond
Versiert is heel de straat.
Het feest alhier op Mookse grond
Nu vader Bisschop van Roermond
Weer in ons midden staat.”

Mies Janssen Groesbeek en bisschop Lemmens.

Achter het café heeft enkele jaren het voetbalveld van voetbalclub ‘de Mookerheide’ gelegen. In 1938 werd deze club, helaas vanwege gebrek aan leden, opgeheven.

Voetbalclub ‘de Mookerheide’. V.l.n.r. Voor: Thijs van Dijk, Carel Martens, Frans Hulsman, Thé Peters, Jozef Kersjes en ?. Tweede rij: Jan Hendriks, Gerrit Bouwhuis, Bertus de Best en keeper Hent de Best.

Vaste klanten van het café waren de mensen die op zondagmorgen na de hoogmis een borreltje kwamen drinken, dit was niet zonder risico voor Thei want hij bezat slechts vergunning A, voor zwak alcoholische dranken. En verder kwamen er de werkers aan de zandgraverij langs de spoorlijn en Groesbekers die, in het kader van de werkverschaffing, in Heumen tewerk waren gesteld.

In 1943 kwam een andere groep het café bevolken. De Duitse bezetter had langs de Lindenlaan bij het spoorbruggetje een kampement gebouwd voor de Arbeidsdienst. Het waren jongens van achttien jaar en ouder die van de Duitsers in de bossen moesten werken (een schop in plaats van een geweer). De vrije tijd mochten ze naar eigen wens invullen en dat gebeurde op de avonden van woensdag, zaterdag en zondag dan ook volop bij Thei en Door.

Jan en Thei Janssen Groesbeek in hun korenveld langs de Middelweg.

Mies en Stien Janssen Groesbeek.

In 1946 overleed Theodora (Door) Janssen Groesbeek-Derks en echtgenoot Thei kon het alleen zijn moeilijk verwerken. Vijf jaar later verkocht hij de boerderij annex café aan groentekweker Jansen uit Huissen en verschenen er kassen in de Molenhoek. Dit betekende het einde van het cafeetje. In 1961 had de gemeente dit terrein nodig om het uitbreidingsplan Molenhoek te kunnen realiseren.

Uit de gemeenteraadsvergadering van 6 april 1961

Dit huis werd afgebroken. 

 

 

 

2 gedachtes over “Hoek Stationsstraat-Middelweg.

 1. Leuk om een stukje familie historie met kopieën van een aantal bekende fotos terug te vinden op het internet.
  Kan ik mijn dochter iets van haar vader’s roots laten zien 🙂
  Wanneer is dit precies gepubliceerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *