Op 13 januari 2021 overleed te Molenhoek beeldend kunstennar Oscar Willem Maria Goedhart, echtgenoot van Marijke Hankel.
Oscar Goedhart werd in 1938 op Ambon geboren. Hij was vernoemd naar zijn stiefopa Oscar Leeuw, een van de belangrijkste architecten die Nijmegen heeft gekend. In Molenhoek is Oscar Leeuw samen met zijn broer Henri vooral bekend om de bouw van het Jachtslot (Het was een opdracht van Jan Jacob Luden).
Oscar Goedhart studeerde aan de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem en heeft zijn hele leven gewerkt als beeldend kunstenaar. Sinds 1970 woonde hij aan de Kuilseweg in Molenhoek, waar hij ook zijn atelier had.
Als kunstenaar werd hij al snel gewaardeerd in Nijmegen. Hij kreeg in 1968 de Alcuinusprijs, de voorloper van de huidige Stimuleringsprijs Stad Nijmegen. Goedhart maakte klein plastiek, penningen, portretten, reliëfs, urnen, grafiek en beelden in de openbare ruimte. In Nijmegen staan tal van beelden van Goedhart.
Het beeld Eenzaamheid is gemaakt midden in de jaren 70 van de vorige eeuw. Opvallend voor die tijd in het kleine Molenhoek was dat het voor veel ouderen en alleenstaanden lastig was om sociaal contact te maken. Het was voor Oscar Goedhart de aanleiding, de inspiratie om dat te vertalen naar een beeld in brons. Aanvankelijk werd het beeld Eenzaamheid geplaatst in het winkelcentrum van Molenhoek, maar door herinrichting werd het later verplaatst naar een prachtige plek aan de Maasdijk in Mook.
Jac. Leisz schreef in 1978 in Trouw:
“Hoewel het adjectief gepolijst in figuurlijke zin een wat negatieve klank heeft gekregen (een gladde babbelaar; een mooiprater; weinig diepgang) kan het begrip bij voorbeeld in de beelden kunst heel positief overkomen.
Diverse beeldhouwers polijsten hun werken, en het resultaat is er vaak een van grote schoonheid. Ook de Mookse kunstenaar Oscar Goedhart bedient er zich van.
Polijsten kan mooi zijn, een extra dimensie geven aan een kunstwerk. In het gladde vlak weerspiegelt de omgeving. Daarenboven bedrijft het licht een spel met de vorm. Zo ontstaan telkens nieuwe, verrassende effecten.
Goedhart kreeg daar oog voor in Italië waar hij, behalve in Nederland, zijn opleiding heeft gekregen. Op de Academia di belli arti ‘Pietro Vanucci’ in Perugia. Van het op z’n Hollands boetseren, snapten ze daar niet veel. Ze vonden wat hij maakte eigenlijk onaf.”
De tuin in Molenhoek was de grote hobby van Goedhart en zijn echtgenote Marijke. Ze verzamelden stekjes in het buitenland en lieten die in Molenhoek tot bomen en planten uitgroeiden. Zodra het weer het toeliet, waren zij in de tuin te vinden. Goedhart was daarnaast een begenadigd fotograaf en kon met veel trots en plezier vertellen over muizen, insecten, bijzondere planten en vogeltjes die hij in beeld wist vast te leggen.
De Gelderlander, 27 december 2022:
Een beeld voor Molenhoek, een van de laatste wensen van Oscar Goedhart
MOLENHOEK – Beeldhouwer Oscar Goedhart, die vorig jaar is overleden, heeft vijftig jaar lang ‘met hart en ziel’ in Molenhoek gewerkt. Toch staat in het dorp geen enkel beeld van zijn hand. Zijn weduwe Marijke Hankel wil de gemeente nu een beeld schenken om het een plek in Molenhoek te geven.
Het bronzen beeld waar het om gaat, staat bij Marijke Hankel (75) in de tuin, waar haar man Oscar ook zijn atelier had. Een vrouwenfiguur met de titel Flora, naar de godin van de lente en de bloemen. ,,Het beeld is mij erg dierbaar”, vertelt ze. ,,Daarom vind ik het juist belangrijk het een goede bestemming te geven en Oscar had dit zelf ook gewild.”
Tal van beelden van zijn hand zijn in de omgeving te vinden, onder meer in Nijmegen op het Hertogplein en in de Stikke Hezelstraat. In Mook staan drie van zijn werken, waaronder het beeld Eenzaamheid. Dit stond oorspronkelijk juist in Molenhoek maar moest daar wijken vanwege de bouw van het winkelcentrum.
,,Dat beeld is toen aanvankelijk in opslag op de gemeentewerf terechtgekomen”, vertelt Hankel. ,,Daarna is het naar de Maasdijk in Mook gegaan. Dat is weliswaar een mooie plek, maar we vonden het wel jammer, want in Molenhoek stond toen niets meer.”
Rond 2019 was er nog wel het plan het beeld Flora tegen alleen de gietkosten te verkopen om in het dorp te kunnen plaatsen (binnen het project ‘Molenhoek pakt aan’). Dat ging tot spijt van de kunstenaar niet door, waardoor deze laatste wens – Goedhart wist toen al dat hij ernstig ziek was – bleef.